ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;
Πώς καταφέρνουν τα βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου να επιτύχουν όλα τα παραπάνω; Για να κατανοήσουμε καλύτερα το κολλαγόνο και πώς μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη του, πρέπει να εξετάσουμε τη μοριακή του δομή.
Το φυσικό κολλαγόνο αποτελείται από αλυσίδες, καθεμία εκ των οποίων περιέχει περίπου 1000 αμινοξέα. Αυτές οι περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη σαν σπείρα δημιουργώντας μια τριπλή έλικα (19). Αυτή η στερεή δομή είναι που καθιστά το κολλαγόνο ισχυρή, ασφαλή και ευέλικτη πρωτεΐνη (19).
Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο φυσικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου ο μεταβολισμός μας εξαντλείται και η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνεται. Όταν σκεφτόμαστε τη γήρανση του δέρματος, πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα συμβεί κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή ξεκινά πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε και έχει εδραιωθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 20 ετών μας (2,21).
Μετά την ηλικία των 45, αυτές οι αλλαγές στο δέρμα μας επιταχύνονται. Μια μελέτη έδειξε ότι τα πρώτα 15-18 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, το κολλαγόνο της επιδερμίδας αρχίζει να μειώνεται κατά 2,1% το χρόνο, ενώ το πάχος της επιδερμίδας μας μπορεί να μειωθεί κατά μέσα όρο κατά 1,13% κάθε χρόνο (28).
Η γήρανση του δέρματος στο πρόσωπό μας προκαλείται από μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Θεωρείται ότι η ελαστικότητα της επιδερμίδας μειώνεται κατά 0,55% κάθε χρόνο κατά τη δεκαετία των 50 (30), πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της ποιότητας του δέρματος και την αύξηση των ρυτίδων.