Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2021;

Συντάκτης: Kent Bradley, MD, Herbalife Nutrition Chief Health and Nutrition Officer
Μια γυναίκα αναπνέει σε εξωτερικό χώρο

Το 2020 ήταν μια πρωτόγνωρη χρονιά για όλους. Η καλή υγεία αποτελεί συνδυασμό τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας, που ενισχύονται σημαντικά μέσω της διατροφής και της άσκησης, του ύπνου και της επαφής μας με τους άλλους ανθρώπους. Μερικές μικρές αλλαγές, λοιπόν, στον τρόπο ζωής σας μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε πιο δυνατοί, ακμαίοι και γεμάτοι ενέργεια το 2021, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι για οποιαδήποτε μελλοντική πρόκληση. 

 

Καταναλώστε τις σωστές τροφές

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η υγιεινή διατροφή μάς βοηθάει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Ωστόσο, τα πρόσθετα οφέλη που προσφέρει η ισορροπημένη διατροφή συχνά παραβλέπονται. Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς και τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός έτσι ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής είναι πολλαπλά: βελτιώνει τη συναισθηματική ισορροπία, διατηρεί την καλή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού, μειώνει τις πηγές τροφίμων με κακή χοληστερόλη που είναι επικίνδυνη για την καρδιά. Οι περισσότεροι ξεκινάμε τη νέα χρονιά με καινούργιους στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών, ωστόσο συχνά αποκλίνουμε από τον προγραμματισμό μας όσο περνά ο καιρός. Από την εμπειρία μου ως επαγγελματίας υγείας έχω διαπιστώσει ότι πολλοί άνθρωποι δρέπουν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και χάνουν βάρος όταν λειτουργούν ως μέρος μιας κοινότητας, της οποίας τα μέλη δουλεύουν, συνεργάζονται και στηρίζουν το ένα το άλλο. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις ομάδες αυτές δεν μπορούν να συναντηθούν διά ζώσης, αναπτύσσονται δυναμικά μέσω του διαδικτύου και έχει αποδειχθεί ότι η συντροφικότητα μεταξύ των μελών τους συμβάλλει στην απώλεια βάρους και την επίτευξη των διατροφικών τους στόχων.

 

Επικεντρωθείτε στη συνολική ευεξία σας

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη, όμως εξίσου απαραίτητη είναι και η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Προκειμένου να διατηρήσετε το στρες υπό έλεγχο, εξετάστε συνολικά την εικόνα και αναζητήστε τρόπους για να βελτιώσετε την ευεξία σας. Αν δεν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φροντίστε να παίρνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα —και να θυμάστε ότι η ενυδάτωση είναι σημαντικό στοιχείο για μια ισορροπημένη διατροφή. Η σωματική άσκηση θα βελτιώσει, επίσης, τη συνολική υγεία σας και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. 

Η ψυχική υγεία παίζει επίσης ρόλο στην ευεξία μας, καθώς το στρες αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με το WebMD, το 75% έως και 90% των επισκέψεων σε ιατρεία αφορούν προβλήματα και ενοχλήσεις που σχετίζονται με το στρες, μεταξύ των οποίων πονοκέφαλοι, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα, διαβήτης, δερματικές παθήσεις, άσθμα, αρθρίτιδα, κατάθλιψη και άγχος. Ήδη κυκλοφορούν διάφορες νέες, εξαιρετικές εφαρμογές, όπως το Headspace και το Calm, που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και να αντιμετωπίσετε διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις.  Αν πάσχετε από τις εν λόγω ασθένειες ή άλλες ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να θυμάστε ότι η μείωση του στρες εξακολουθεί να είναι σημαντική παράμετρος, θα πρέπει όμως να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Για να εξασφαλίσετε τη συνολική ευεξία σας, καθιερώστε ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει καλή διατροφή, σωματική άσκηση, καλό ύπνο καθώς και μικρά διαλείμματα χαλάρωσης για την τόνωση της ψυχικής σας υγείας.

 

Κρατήστε επαφή

Ένα από τα διδάγματα που μας άφησε το 2020 ήταν το πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε την ανθρώπινη επαφή. Η απομόνωση έχει οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Πολλές έρευνες κατέδειξαν ότι η κοινωνική συναναστροφή «μπορεί να μειώσει τα άγχος και την κατάθλιψη, να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, να ενισχύσει το επίπεδο της αυτοεκτίμησης και της ενσυναίσθησής μας, καθώς και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα». Παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2021 θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, προσπαθήστε να τηλεφωνείτε πιο συχνά, να γράφετε γράμματα και κάρτες όπως τον παλιό καλό καιρό και να σχεδιάζετε συναντήσεις και διακοπές για το τέλος του έτους. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της κοινωνικής απομόνωσης.

 

Επενδύστε ξανά χρόνο σε πράγματα που σας δίνουν χαρά – ή ανακαλύψτε καινούργια

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά ενισχύει τον εγκέφαλό μας και η εκμάθηση νέων πραγμάτων επηρεάζει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, όμως το να το θέσουμε ως προτεραιότητα είναι κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελός μας. Επομένως, βγείτε έξω και ασχοληθείτε με την κηπουρική, βρείτε έναν σκοπό που σας δίνει νόημα και δηλώστε εθελοντές, ξεκινήστε μαθήματα χορού αυτό το καλοκαίρι ή μάθετε μια νέα γλώσσα προκειμένου να ετοιμαστείτε για ένα μελλοντικό ταξίδι που πάντα θέλατε να κάνετε.  Προσωπικά, έχω συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω στη λίστα μου στο πλαίσιο της προσωπικής μου αναζήτησης για στιγμές χαράς μέσα από νέες εμπειρίες.  Διατηρήστε το μυαλό σας απασχολημένο και βρείτε νέα hobby

Παρότι το 2020 έφερε πολλές προκλήσεις, υπάρχει ελπίδα αν πάρουμε τον έλεγχο των επιλογών μας και κρατήσουμε επαφή με μια υγιή, υποστηρικτή κοινότητα.   Ας ατενίσουμε, λοιπόν, το μέλλον με αισιοδοξία και ας αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που έχουμε να πορευτούμε δυνατοί και υγιείς. Τις θερμότερες ευχές μου για ένα πιο ευτυχισμένο και καλύτερο έτος, γεμάτο υγεία.