Τα οφέλη της πρωινής άσκησης και το ιδανικό πρωινό

ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό ξύπνημα είναι μια δύσκολη διαδικασία και σίγουρα δεν είναι πάντα ένα ευχάριστο συναίσθημα , ειδικότερα όταν γνωρίζουμε ότι μας περιμένει μια απαιτητική ημέρα.  Η μεγαλύτερη μάχη με τον εαυτό μας ,πρόκειται να δοθεί μετά το πρωινό ξύπνημα και συγκεκριμένα τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε τη γυμναστική μας.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η γυμναστική γενικότερα δεν είναι απλά μια επιλογή αλλά μια υποχρέωση προς τον εαυτό μας. Ο φόβος της ταλαιπωρίας και της πρωινής οκνηρίας είναι οι μεγαλύτεροι μας αντίπαλοι. Όταν πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε , τότε είμαστε έτοιμοι να εξελιχθούμε και να αγαπήσουμε πραγματικά  το σώμα μας .

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως έστω και 5 λεπτά καθημερινής  γυμναστικής μας αποφέρουν 35 λεπτά συνολικής άσκησης ανά  εβδομάδα,  δηλαδή  περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά ανά μήνα.  Για έναν άνθρωπο που γυμνάζεται 1 με 2 ώρες την ημέρα μπορεί να είναι λίγο.  Ωστόσο, για κάποιον  που δεν ασκήθηκε ποτέ,  είναι ένα τεράστιο βήμα  και φυσικά είναι σημαντικότερο από το τίποτα .

Μέσω της πρωινής άθλησης, η ζωή και η καθημερινότητα μας, αποκτά ένα τελείως διαφορετικό νόημα .  Αυτό συμβαίνει διότι εκτός από ένα υγιές,  δυνατό και καλλίγραμμο σώμα,  τα ψυχολογικά οφέλη , είναι τεράστια! Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγονται νευροδιαβιβαστές όπως είναι η σεροτονίνη , η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες . Οι συγκεκριμένες ορμόνες θα μπορούσαν να ονομαστούν και  "ορμόνες της χαράς” καθώς έχουν  σημαντική επίδραση στη  ψυχική, στη συναισθηματική και στη σωματική μας υγεία και κατά συνέπεια στη διάθεσή μας.

 

Πέρα από τα γενικότερα οφέλη η πρωινή γυμναστική έχει να προσφέρει ακόμα περισσότερα .

 1. Αρχικά αν η πρωινή γυμναστική εκτελεσθεί με σχεδόν άδειο στομάχι ή έχοντας καταναλώσει ένα μικρό γεύμα,  πχ ένα φρούτο,   τότε το σώμα αναγκάζεται να κάψει περισσότερο λίπος από ότι συνήθως. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη χρήση του γλυκογόνου σαν πρώτη καύσιμη ύλη, γιατί είναι σε μικρό βαθμό λόγω της πρωινής ώρας και της βραδινής νηστείας που προηγήθηκε μέσω του ύπνου.  Έτσι λοιπόν καίγεται πιο γρήγορα η 2η καύσιμη ύλη,  η οποία είναι το λίπος . 
 2. Τα ψυχολογικά οφέλη της πρωινής άσκησης είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με την απογευματινή ή τη βραδινή άσκηση.  Μετά την άσκηση η μέρα αποκτά νόημα , το μυαλό καθαρίζει,  διώχνει το stress και τα άχρηστα προβλήματα. Με λίγα λόγια λειτουργεί και ως ένα είδος διαλογισμού καθώς το μυαλό έστω και για λίγα λεπτά,  ξεφεύγει από τα ασήμαντα προβλήματα της καθημερινότητας και επικεντρώνεται μόνο στην άσκηση .  Ειδικότερα πριν από την εργασία η πρωινή άσκηση μπορεί να αποβεί  σωτήρια. 
 3. Ο ύπνος το βράδυ είναι καλύτερος και πιο βαθύς.  Αν ασκηθούμε αργά το βράδυ,  το σώμα λόγω αύξησης της θερμότητας και του καρδιακού ρυθμού μπορεί να εμποδίσει τη γρήγορη χαλάρωση κατά τον ύπνο και να μας εμποδίσει να κοιμηθούμε νωρίς. 
 4. Η απογευματινή και η βραδινή  γυμναστική μετά από μια απαιτητική μέρα μπορεί να αναβληθεί λόγω σωματικής και ψυχικής κόπωσης .
 5. Αν η πρωινή άσκηση γίνεται σε εξωτερικό περιβάλλον τα οφέλη του ήλιου και της βιταμίνης D θα είναι ακόμα περισσότερα .
 6. Είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη και τις δύσκολες στιγμές.

 

Πρωινό πριν η μετά την άσκηση;

Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και έχει άλλες ανάγκες .  Γι’ αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς και να μην πράττουμε τίποτα στην τύχη .  Για παράδειγμα μπορεί να μας ταιριάζει περισσότερο να πάμε πρώτα για τρέξιμο νηστικοί και να καταναλώσουμε το πρωινό μας μετά την άσκηση. Κάποιος άλλος όμως μπορεί να αισθάνεται ζαλάδα και αδιαθεσία διότι μπορεί να μην αποθηκεύει τα ίδια καύσιμα,  έτσι παράγει μικρότερο έργο, άρα θα κάψει και λιγότερες θερμίδες λόγω μειωμένης απόδοσης. Επομένως η αυτογνωσία είναι το βασικότερο κομμάτι σε ότι αφορά την ώρα κατανάλωσης του γεύματος. 

 

Το ιδανικό πρωινό

Πρέπει να μπορούμε να συνδυάζουμε σε σωστή αναλογία όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που αφορούν τους υδατάνθρακες,  τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά,  τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία καθώς και τις εδώδιμες ίνες, που είναι απαραίτητες για ένα όμορφο πρωινό ξεκίνημα. Η πρόσληψη θερμίδων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όπως και επίσης διαφέρει αν πρόκειται για αθλητή, υπέρβαρο ή κάποιο λιποβαρή άτομο.  Αν καταναλώσω το γεύμα μου πριν την άσκηση καλό είναι να περιέχει υδατάνθρακες που θα μου δώσουν ενέργεια από την καύση του γλυκογόνου και λίγο πρωτεΐνη για να διατηρηθεί σε ισορροπία ο μυϊκός ιστός.  Μετά την άσκηση η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, την αποκατάσταση αλλά και την επιδιόρθωση της μυϊκής κόπωσης.  Το πρωινό δεν πρέπει να είναι μεγάλο, πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σε θερμίδες, δηλαδή περίπου 300 με 500 θερμίδες. Πρέπει δηλαδή να είναι πλήρες σε θρεπτικά στοιχεία ακόμα και αν είναι ένα μικρό γεύμα.

 

Τι να καταναλώσω το πρωί;

Πολλοί συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μας πρωινό γεύμα όπως:

 • Ψωμί και φρυγανιές ολικής άλεσης
 • Αυγά, γιαούρτι, μέλι ,ξηροί καρποί
 • Φρούτα και χυμοί φρούτων, λαχανικά
 • Συνδυασμός smoothies
 • Γάλα καρύδας, αμυγδάλου
 • Υπερτροφές που συνδυάζονται με δημητριακά, γιαούρτι ή και μια υπέροχη σαλάτα συνδυάζοντας χούμους, κινόα, κεχρί, φυσικοί κόκκοι κακάο, σπιρουλίνα, ιπποφαές, χαρούπι, φαγόπυρο και άλλα πολλά προϊόντα.

 

Τι να αποφύγετε

Μπέικον, λουκάνικα, μπισκότα, φασόλια και επεξεργασμένο τυρί γιατί τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα είτε έχουν κορεσμένα λίπη, είτε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

 

Υπάρχει κάποιο υποκατάστατο που θα μπορούσε να με βοηθήσει να γλυτώσω χρόνο και θερμίδες ;

Το Ιδανικό Πρωινό της Herbalife Nutrition είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Και το καλύτερο; Μπορεί να προσαρμοστεί αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες. Το υγιεινό, ισορροπημένο πρωινό μας, δίνει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Τo ιδανικό πρωινό της Herbalife Nutrition περιλαμβάνει τα παρακάτω προϊόντα :

 • Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Formula 1: Παρασκευάζεται από vegan συστατικά, ενώ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Το Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Formula 1 περιέχει 25 βιταμίνες και μέταλλα, εδώδιμες ίνες και όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ είναι διαθέσιμο σε μια ποικιλία 9 μοναδικών γεύσεων. Αποτελεί ένα ρόφημα που συμπληρώνει τον υγιεινό τρόπο ζωής και καλύπτει τις διατροφικές σας ανάγκες. Το Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Formula 1 είναι εύκολο να προετοιμαστεί και έχει μια υπέροχη κρεμώδη υφή. Απολαύστε το κάθε μέρα ως ένα υγιεινό υποκατάστατο γεύματος. 
 • Στιγμιαίο Ρόφημα Βοτάνων: Πρόκειται για ένα θερμιδικά ελεγχόμενο, δροσιστικό και γευστικό ρόφημα, που περιέχει ένα μοναδικό μείγμα από orange pekoe, ένα παραδοσιακό είδος μαύρου τσαγιού, πράσινο τσάι, εκχυλίσματα του λουλουδιού malva, σκόνη ιβίσκου και κάρδαμο. Το πράσινο τσάι που περιέχει έχει εκχυλιστεί σε νερό προκειμένου να σας παρέχει όλο το φάσμα των συστατικών που εμπεριέχονται στο πράσινο τσάι. Το Στιγμιαίο Ρόφημα Βοτάνων διατίθεται σε 4 μοναδικές γεύσεις κλασική, ροδάκινο, βατόμουρο και λεμόνι.
 • Συμπυκνωμένος Χυμός Αλόης: Τα φύλλα μας από Αλόη Βέρα επιλέγονται προσεκτικά με το χέρι και επεξεργάζονται κατάλληλα ώστε να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του προϊόντος.  Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η Αλόη μας υπερβαίνει τα πρότυπα ποιότητας του κλάδου μας. Αυτό σημαίνει ότι ο Συμπυκνωμένος Χυμός Αλόης έχει υποβληθεί στους αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους για να πιστοποιήσει τη δέσμευσή μας στο να σας παρέχουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Ο Συμπυκνωμένος Χυμός Αλόης περιέχει 40% χυμό αλόης βέρα που προέρχεται από ολόκληρο φύλλο αλόης, ο οποίος εκχυλίζεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και διατίθεται σε 2 γεύσεις κλασική και μάνγκο.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα εύκολο στην προετοιμασία και πλήρες σε θρεπτικά συστατικά πρωινό γεύμα. Ανακαλύψτε την ποικιλία των νόστιμων και γρήγορων στην παρασκευή ροφημάτων. Κάντε το πρώτο βήμα προς μια καλύτερη και πιο υγιή εκδοχή του εαυτού σας σε συνδυασμό με την πρωινή σας άσκηση.

Γιώργος Τζάνος

Απόφοιτος γυμναστής ΤΕΦΑΑ και τελειόφοιτος στο τμήμα επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας.

Παγκόσμιος πρωταθλητής και αρχηγός της εθνικής ομάδας καράτε

Για περισσότερες πληροφορίες: www.tzanoskarate.com

and Instagram profile : geo.tzanos

 

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy