Γιατί μια καλή Διατροφή ξεκινάει με την απαραίτητη Ενυδάτωση

Μια κοπέλα πίνει νερό

Ο περισσότερος κόσμος απασχολείται κατά κύριο λόγω  με τo τι πρέπει να τρώει, εστιάζει λιγότερο στο ερώτημα το πόσο πρέπει να τρώει και ακόμα λιγότερο εστιάζει στο πόσο νερό και υγρά  πρέπει να πίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στοχεύοντας σ’ ένα να υγιές βάρος και σώμα θα πρέπει να ξεκινάμε με την αντίστροφη σειρά. 

Είναι γεγονός πως το σώμα προσαρμόζεται καλά στην  έλλειψη τροφής αλλά όχι τόσο καλά στην έλλειψη υγρών και νερού. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό υπάρχει παντού στο σώμα μας και σε μεγάλο ποσοστό (50-70% του σώματός μας). Ο ρόλος των υγρών είναι καθοριστικής- ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία του σώματός μας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Οι απώλειες υγρών από το σώμα μας  καθημερινά είναι πολύ υψηλές. Υγρά χάνονται κάθε λεπτό/δευτερόλεπτο μέσα από τον ιδρώτα,  τη ανάσα ανάσα, την αναγκαία ούρηση. Τις περισσότερες φορές  δεν το διαισθανόμαστε και λόγω της πιεστικής καθημερινότητας  δε καταφέρνουμε να καλύψουμε όλες τις απώλειες σε υγρά.

 

Σημασία του νερού στο σώμα μας

Το νερό συμβάλλει σημαντικά τόσο στην ισορροπία του μεταβολισμού μας όσο και στη καλή λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων, του μυικού συστήματος, της αποβολής των τοξικών στοιχείων του μεταβολισμού, στην απομάκρυνση των τοξινών του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού,  τη λειτουργία του εγκεφάλου, του εντέρου, αλλά μέχρι και την υγεία του δέρματος. Επίσης η επαρκής ενυδάτωση ενισχύσει τη φυσιολογική απώλεια του βάρους του σώματος.  Στους αθλητές βάσει πολυάριθμων μελετών  ακόμα και μια μικρή  μείωση της τάξεως του 2% του βάρους του σώματος σε υγρά μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση στην απόδοσή τους.

 

Ανάγκες σε υγρά

 Οι ανάγκες σε νερό και υγρά μεταξύ των ατόμων ποικίλουν σημαντικά και επηρεάζονται από παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος, τη μυική μάζα, την ηλικία, το περιβάλλον που ζεί, τον ρυθμό εφίδρωσης και φυσικά τη σωματική δραστηριότητα (=άσκηση) του κάθε ατόμου.

Κατά μέσο όρο 2.0-2.5 λίτρα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, εντούτοις σε αθλητές οι ανάγκες μπορεί να φτάσουν και τα 4-6 λίτρα ημερησίως (ιδαίτερα κατά τη διάρκεια εξαντλητικών προπονήσεων αντοχής και σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος). Η απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα ή σε παθολογικές καταστάσεις όπως διάρροια  κ.α δε στερούμαστε  απλά μόνο νερό αλλά και πολλά ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν σημαντικά στην ισορροπία του οργανισμού. Ορισμένα από αυτά είναι το Νάτριο,  το κάλιο, το μαγνήσιο, το χλώριο, ασβέστιο κ.α .  όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν τους Ηλεκτρολύτες.

è Οι ηλεκτρολύτες είναι και αυτοί αντίστοιχα ζωτικής σημασίας στοιχεία για τον οργανισμό καθώς ρυθμίζουν και επηρεάζουν τη λειτουργία και τη σύσπαση των μυών, της  καρδιάς επίσης καθορίζουν σημαντικά τη λειτουργία νεύρων και του εγκεφάλου. Η Κάθε σταγόνα ιδρώτα ή υγρών που αποβάλλεται από το σώμα περιέχει και μια μικρή ποσότητα απο αυτούς.  Έτσι είναι πολύ σημαντικό  η κατανάλωση του νερού να μη γίνεται άσκοπα και σε υπερβολικό βαθμό γιατί επιταχύνεται  η απώλεια των ηλεκτρολυτών.

Ακόμα και μια ήπια απώλεια  σε ηλεκτρολύτες οδηγεί σε διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και να εκδηλωθεί με την εμφάνιση διαφόρων συμπτώματα όπως  είναι η  κόπωση, ζαλάδα, μυικές κράμπες, ακανόνιστο καρδιακό παλμό , πονοκέφαλο , εμέτοι  κ.α

Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του ατόμου σε υγρά δεν είναι πάντα μια τόσο απλή υπόθεση όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση θα πρέπει να πίνουμε  σταθερά μια ποσότητα νερού ή αφεψήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και να ενισχύουμε τα γεύματα μας με νερό αφού τα καταναλώσουμε. Ένας πολύ πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για να καλύψουμε τις ανάγκες σε υγρά,  είναι η κατανάλωση τους  μέσα από διάφορα ροφήματα-αφεψήματα όπως τσάι, βότανα, aloe vera, που προσφέρουν τόσο μια πολύ ευχάριστη γεύση όσο και αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν ξεχωριστά την υγεία του σώματός μας. 

Ένα προϊόν που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενυδάτωση είναι το Στιγμιαίο Ρόφημα Βοτάνων της Herbalife Nutrition. Πρόκειται για ένα θερμιδικά ελεγχόμενο δροσιστικό και γευστικό ρόφημα που περιέχει μίγμα από orange pekoe, ένα παραδοσιακό είδος μαύρου τσαγιού, πράσινο τσάι, εκχύλισμα του λουλουδιού Malva, σκόνη ιβίσκου και κάρδαμο. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις 4 υπέροχες γεύσεις του ροδάκινο, βατόμουρο, λεμόνι και κλασική και να το απολαύσετε είτε με κρύο είτε με ζεστό νερό. Μια ομάδα υψηλού κινδύνου για αφυδάτωση είναι οι  αθλητές.. Έτσι, χρειάζονται ένα συμπλήρωμα που να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες κατά τη διάρκεια της προπόνησης όσο και μετά το πέρας της. Ένα ποτό ηλεκτρολυτών χωρίς θερμίδες είναι το HYDRATE της σειράς αθλητικής διατροφής Herbalife24 της Herbalife Nutrition  που μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά για την ενίσχυση απορρόφησης του νερού   τόσο πριν αλλά κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και ενδιάμεσα των προπονήσεων. Χάρη στο μείγμα από μαγνήσιο, τις βιταμίνες B και  Cοι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης καλύπτονται οι απώλειες ηλεκτρολυτών, συγκρατείται το νερό στο σώμα σε μεγαλύτερο βαθμό και καθυστερεί η αίσθηση της κόπωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης χάρη στην μοναδική γεύση πορτοκάλι μπορείς να το πιείς  πολύ ευχάριστα καθ’ όλη την διάρκεια της προπόνησης χωρίς να προκαλούνται στομαχικές διαταραχές.

Τέλος, ο Συμπυκνωμένος Χυμός Αλόης σε κλασική και γεύση Μάνγκο αποτελεί ένα ακόμα όπλο σας για να καταπολεμήσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Προσθέστε στο νερό τον Συμπυκνωμένο Χυμό Αλόης και μείνετε ενυδατωμένοι κάθε στιγμή της ημέρας. Ο Συμπυκνωμένος Χυμός Αλόης είναι χαμηλό σε θερμίδες χωρίς προσθήκη ζάχαρης και τεχνητές αρωματικές ύλες.

 

Τι να προσέχω..;

--> Το αίσθημα της δίψας δεν είναι πάντα αξιόπιστο μέσο για να κρίνουμε εάν είμαστε ενυδατωμένοι καλά ή όχι (πολλές φορές βρίσκεται σε  καταστολη με αποτέλεσμα να είμαστε ήδη αφυδατωμένοι χωρίς να διψάμε)

Στέφανος Δημητριάδης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy