Πώς να ξεκινήσω άσκηση και διατροφή για πρώτη φορά στη ζωή μου

άσκηση και διατροφή

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι συχνά απασχολημένος με αποτέλεσμα να διεξάγει μια αλληλουχία σκέψεων και αντιδράσεων, οι οποίες  πολλές φορές μπορούν να μας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.  Έτσι λοιπόν ενώ έχουμε κατά βάθος τη θέληση να ξεκινήσουμε άσκηση ή διατροφή, τελικά δεν το κάνουμε. Αυτό συμβαίνει διότι θέτουμε όρια και πιστεύουμε ότι δεν προλαβαίνουμε,  δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα πλάνο διατροφής και γυμναστικής, καθώς μας δίνεται η εντύπωση πως το μυαλό και το σώμα έχουν σημαντικότερα πράγματα για να ασχοληθούν. Έτσι λοιπόν δημιουργούμε την δική μας πραγματικότητα. Κάτι που φυσικά μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή εφόσον προσεγγίσουμε ολιστικά το πρόβλημα και εφόσον αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Ότι σκεφτόμαστε γίνεται πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν αν πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε, τότε θα βρούμε τη λύση, το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο για να επιτύχουμε το στόχο μας.

Εμπόδιο πρώτο : "δεν έχω χρόνο"

Είναι αλήθεια πως το πρώτο πράγμα που χρειάζεται για  να ασχοληθούμε με τα διατροφικά μας γεύματα αλλά και με την γυμναστική είναι να βρούμε χρόνο.  Για να λύσουμε το πρώτο εμπόδιο θα πρέπει να εξετάσουμε, τι είναι αυτό που μας τρώει όλο τον χρόνο. Συνήθως η απάντηση είναι η εργασία. Η υπερβολή όμως στην εργασία θα επιφέρει γρήγορα πνευματική και ψυχοσωματική κόπωση και ο άνθρωπος σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και διατροφής,  αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε ασθένεια.  Όσο λοιπόν και αν εργαζόμαστε,  σίγουρα μπορούμε να βρούμε έστω και 30 λεπτά την ημέρα για να γυμναστούμε και να τραφούμε υγιεινά, ακριβώς όπως θα βρίσκαμε χρόνο για να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, να διαβάσουμε μια εφημερίδα ή να δούμε το κινητό μας.

Εμπόδιο δεύτερο : "Δεν έχω όρεξη"

Ως γνωστών, τρώγοντας έρχεται και η όρεξη. Αφού ο άνθρωπος λύσει το πρώτο εμπόδιο και ανακαλύψει ότι βρίσκει έστω και ελάχιστο χρόνο για άσκηση και διατροφή,  τότε θα πρέπει να προσπαθήσει να δοκιμάσει να αλλάξει. Θα πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα και να βγει έξω από τη "βολική ζώνη" και τη "ζώνη ρουτίνας". Γνωστό και ως "out of comfort zone". Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει θέληση και ένα σοκ το οποίο συνήθως πυροδοτείτε όταν αισθανόμαστε κάποια αγανάκτηση. Το σοκ και η αγανάκτηση έρχονται πολλές φορές από τους υπεύθυνους υγείας, καθώς ο άνθρωπος ενημερώνεται από τον γιατρό του πως αν δεν αλλάξει και δεν ενεργοποιηθεί,  τότε η τρέχουσα κατάσταση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του. Συνήθως όμως το μεγαλύτερο σοκ έρχεται τη στιγμή που μια γυναίκα η ένας άνδρας συνειδητοποιεί ότι το σώμα του χάλασε, δεν είναι τόσο λειτουργικό όσο παλιότερα, καθώς μπορεί να πήρε περιττά κιλά ή να αισθάνεται σωματικό πόνο λόγω απραξίας.

Εμπόδιο 3ο. Θέλω να αλλάξω αλλά δεν μπορώ. 

Στην συγκεκριμένη επιλογή δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στο οποίο  ο άνθρωπος παλεύει με τον μυαλό του. Διότι στην ουσία θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του, θέλει να είναι πιο όμορφος, θέλει ένα καλλίγραμμο και υγιές κορμί,  αλλά δεν θέλει να κάνει τις ανάλογες θυσίες. Οπότε στο τέλος οι επιθυμίες του έρχονται σε σύγκρουση με τις επιλογές του. Έτσι λοιπόν θα βιώνει αρνητικά συναισθήματα, καθώς ενώ γνωρίζει τι είναι καλό για τον εαυτό του, δεν θα μπορεί να πειθαρχήσει σε αυτόν. Εκεί λοιπόν χρειάζεται το κίνητρο. Το κίνητρο είναι πολύ σημαντικό για  την αλλαγή και μπορεί να επιτευχθεί παρακολουθώντας ένα όμορφο βίντεο,  ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική και ακολουθώντας έναν άνθρωπο ή μια ομάδα που θαυμάζουμε. Τέλος το πιο σημαντικό είναι πως όποια δραστηριότητα και αν επιλέξει,  θα πρέπει να το διασκεδάζει.

Εμπόδιο 4ο. Προσπαθώ μόνος/η αλλά δεν τα καταφέρνω.

Κάποιοι άνθρωποι δεν κατέχουν τον τρόπο, τη γνώση και την πειθαρχία ώστε να αλλάξουν μόνοι τους την κατάσταση. Κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο. Εκεί λοιπόν είναι που χρειάζονται την γνώμη των ειδικών. Όπως γυμναστή,  διαιτολόγο, ψυχολόγο κλπ.

Εμπόδιο 5ο. Ξεκινώ αλλά μετά υποτροπιάζω.

Πρέπει να θέτουμε μικρούς και εφικτούς στόχους σιγά  σιγά και αφού τους υλοποιήσουμε θα πρέπει να προχωράμε στους επόμενους, δημιουργώντας έτσι μια νέα θετική  ρουτίνα που αποσκοπεί στην αυτοβελτίωση μας. Η παρακολούθηση της προόδου μας, όπως η καταγραφή της απώλειας βάρους και η σημείωση των επιδόσεων μας, μπορεί να μας βοηθήσει και να μας παρακινήσει να βελτιωνόμαστε συνεχώς.

Επιλογή αθλητικής δραστηριότητας.

Μπορούμε να επιλέξουμε την αερόβια προπόνηση η οποία περιέχει συνεχή κίνηση,  την αναερόβια η οποία περιέχει μεγάλη ένταση για μικρά χρονικά διαστήματα,  προπονήσεις με αντιστάσεις,  κυκλικές προπονήσεις που τα συνδυάζουν όλα,  προπονήσεις ισορροπίας και σταθεροποίησης καθώς και αθλήματα που μας αρέσουν.

Ποια είναι η σωστή ένταση στην αρχή ;

Οι αρχάριοι πρέπει να ξεκινάνε με ήπια προπόνηση και θα πρέπει να αυξάνουν σταδιακά την επιβάρυνση και την ένταση ανάλογα με τον χρόνο που ασχολούνται.  Έτσι εξελίσσονται και αποφεύγουν τραυματισμούς και κόπωση. Επίσης πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στο ζέσταμα και την αποθεραπεία τους η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη ξεκούραση και την αποφυγή των τραυματισμών. Γνωρίζουμε επίσης πως στην αρχή  θα υπάρχει μυϊκός κάματος, μικρή  κόπωση και πιάσιμο των μυών. Μετά όμως θα  έχουμε και αύξηση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Ορμόνες οι οποίες προσδίδουν μια αίσθηση χαράς και ευεξίας στον οργανισμό μας.

Κανόνες για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα.

  1. Ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας.
  2. Αποφασίζουμε πως ξεκινάμε από σήμερα ,  όπως και να νιώθουμε , ότι και αν μας συμβαίνει.
  3. Δημιουργούμε ένα πλάνο με ρεαλιστικούς στόχους.
  4. Μπορούμε να ακολουθήσουμε μια ομαδική δραστηριότητα .
  5. Προγραμματίζουμε και οργανώνουμε την διατροφή μας και της δίνουμε μεγαλύτερη αξία από την εργασία μας, καθώς χωρίς ατομική υγεία και καλή ψυχολογία,  η εργασία μας δεν έχει κανένα νόημα.
  6. Κατανοούμε πως καλλιεργώντας το σώμα και το πνεύμα μας μέσω της άσκησης και της διατροφής,  αλλάζουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Η τύχη έρχεται ξαφνικά με το μέρος μας , αρέσουμε περισσότερο και το σημαντικότερο είναι ότι ξεκινάμε να θαυμάζουμε τον εαυτό μας.

Ενυδάτωση

Η κατανάλωση υγρών καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση μας και ακόμα πιο απαραίτητη κατά την διάρκεια της άσκησης,  ειδικότερα όταν αυτές διεξάγονται κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

Διατροφή και ξεκίνημα.

Φροντίζουμε να έχουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και να λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες θερμίδες. Όταν ξεκινάμε γυμναστική χρειαζόμαστε περισσότερη τροφή αλλιώς πχ αν τρεφόμαστε όλη μέρα με ένα μήλο,  σύντομα θα τραυματιστούμε και θα μειώσουμε την απόδοση μας. Όλα τα τρόφιμα είναι απαραίτητα.  Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί, για την τροφοδότηση των μυών μας πριν την άσκηση,  όπως και μετά την άσκηση για την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου και την υποβοήθηση της απορρόφησης αμινοξέων στους μύες μας. Η πρωτεΐνη βελτιώνει την αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση, επισκευάζει και αναπτύσσει τη μυϊκή μάζα. Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα  λαχανικά τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά . Προσοχή σε σφολιάτες, τηγανιτά και ζάχαρη.

Γρήγορο γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες για εξοικονόμηση χρόνου

Στις περιπτώσεις όπου δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε το κανονικό διατροφικό μας γεύμα και θέλουμε κάτι γρήγορο και θρεπτικό ώστε να μην χάσουμε το γεύμα μας και να μην καταναλώσουμε περιττές θερμίδες, τότε μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα γεύματα μας με διάφορα υποκατάστατα γεύματος όπως τα προϊόντα τα Πρωτεϊνούχα Ροφήματα Formula 1 της Herbalife Nutrition. Μια ακόμα Εναλλακτική λύση είναι αποτελούν επίσης Formula 1 Express Μπάρες για Ισορροπημένη Διατροφή - Υποκατάστατο Γεύματος.

Γράφει ο Γιώργος Τζάνος

Απόφοιτος γυμναστής ΤΕΦΑΑ και τελειόφοιτος στο τμήμα επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας.

Παγκόσμιος πρωταθλητής και αρχηγός της εθνικής ομάδας καράτε

Για περισσότερες πληροφορίες:www.tzanoskarate.com

Instagram profile: geo.tzanos

Τα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά μέσω των Ανεξάρτητων Συνεργατών Herbalife Nutrition.

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/
Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el
Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy