Άρθρα 

  • Άρθρα
  • Συνταγές
  • Δοσολογία Προϊόντων

Άσκηση ή Διατροφή ; Τι είναι σημαντικότερο και γιατί ;

Αποδεδειγμένα η φυσική και σωματική  δραστηριότητα μειώνει κινδύνους όπως:

  • Διαβήτης τύπου 2 , έως και 40%
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου έως και 30%
  • Άνοια και συμπτώματα κατάθλιψης έως και 30%
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις έως και 35%
  • Κατάγματα έως και 70%
  • Μείωση θνησιμότητας έως και 30%

Τι εννοούμε όμως με τον όρο φυσική δραστηριότητα;

Φυσική δραστηριότητα είναι η κίνηση του σώματος που παράγεται από τη σύσπαση των σκελετικών μυών η οποία αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη πάνω από το βασικό μεταβολισμό. Με λίγα λόγια ακόμα και ένα έντονο περπάτημα θεωρείται μια καλή φυσική δραστηριότητα.

Τι εννοούμε με τον όρο άσκηση;

Άσκηση είναι μια  προγραμματισμένη φυσική δραστηριότητα, δομημένη και επαναλαμβανόμενη με σκοπό να  αυξήσει ή  να διατηρήσει ένα από τα παραπάνω μέρη  της φυσικής κατάστασης.

Επομένως η διαφορά μιας δραστηριότητας και μιας άσκησης έχει να κάνει κυρίως με τον προγραμματισμό , την επανάληψη και την πειθαρχία που αφορά την προσήλωση στον στόχο και την προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά δεδομένα

Περίπου το 59% των Ελλήνων δεν επιδίδονται σε κανενός είδους συστηματική σωματική δραστηριότητα. Το 41% των Ελλήνων δαπανούν περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα σε καθιστικές ενασχολήσεις. Μόνο το 15% των Ελλήνων γυμνάζονται συστηματικά δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα, και μόνο το 24% των Ελλήνων γυμνάζονται από 1 έως 4 φορές την εβδομάδα.  Δυστυχώς στην χώρα μας μονάχα το 20% των αγοριών και το 8,5% των κοριτσιών ηλικίας 10 έως 15 ετών,  πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.  Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα παιδιά; Και τι θα επακολουθήσει στο μέλλον τους ;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως, έγκειται στο γεγονός ότι γενικά ζούμε σε ένα παχυσαρκογόνο περιβάλλον και δυστυχώς οι τοξικοί διατροφικοί πειρασμοί βρίσκονται παντού και πολλές φορές προάγονται και από τις ίδιες μας της οικογένειες, λόγω της φυσικής έλλειψης γνώσεων στο κομμάτι της διατροφής. Ας δούμε για παράδειγμα πόσα μικρά παιδιά τρώνε καθημερινά σαν κολατσιό , ένα ψωμί με μερέντα ,  μια τυρόπιτα του εμπορίου η διάφορα fast food. Ακόμα και τα ποπ κόρν που καταναλώνουμε πλέον στο σινεμά μπορεί να περιέχουν πάνω από 500 θερμίδες και να φτάσουν μέχρι και τις 630.  Άσκηση που αναλογεί σε 2,5 ώρες χαλαρό ποδήλατο!

Ακόμα και οι ενήλικες θα πρέπει να γνωρίζουν, πως η καθημερινή κακή θρέψη, δεν  παρουσιάζει πάντοτε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το σώμα τους, αλλά θα λειτουργήσει αθροιστικά, παρουσιάζοντας αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον. Η διατροφή γενικότερα είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαιτεί προσοχή ακόμα και αν γυμναζόμαστε τακτικά,  διότι αν είναι λανθασμένη, μπορεί να μην προκαλέσει επιθυμητά αποτελέσματα. Όσο και να γυμνάζεται ένα άτομο,  εφόσον δεν θρέφεται σωστά , είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να χτίσει το κορμί που ονειρεύεται,  να μην μπορεί να χάσει το λίπος του, να έχει έλλειψη ενέργειας και να μην χάνει κιλά.  Αντιθέτως όταν ένα άτομο θρέφεται σωστά,  τότε ακόμα και αν γυμνάζεται λιγότερο,  τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερα σε σχέση με το άτομο που θρέφεται λάθος.

Είναι πολύ απλό να κατανοήσουμε πως όσες περισσότερες θερμίδες καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη κίνηση χρειαζόμαστε. Αν λοιπόν λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από όσο καίμε, τότε ας μαντέψουμε τι γίνεται; Βέβαια όταν η γυμναστική είναι έντονη και μεγάλης διάρκειας τότε είναι φυσικό να καταναλώνουμε ακόμα  περισσότερες θερμίδες. Αν καταναλώσουμε όμως τις ίδιες θερμίδες,  σε μια περίοδο ανάπαυσης,  τότε ας μαντέψουμε και πάλι τι θα συμβεί. 

Γενικότερα ένας αρχάριος στην γυμναστική θα πρέπει να δώσει 80% προσοχή στην σωματική άσκηση και 20% στην διατροφή του. Όταν όμως θα γίνει πλέον έμπειρος και θα έχει φτάσει σε επίπεδα μέτρια προς υψηλά , τότε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εκεί λοιπόν η διατροφή είναι σημαντικότερη!  Επομένως ο αρχάριος δίνει περισσότερη έμφαση στην γυμναστική και ο προχωρημένος περισσότερο έμφαση στην διατροφή.

Πώς σχετίζεται η διατροφή με την αθλητική δραστηριότητα;

Ο οργανισμός μας χρειάζεται μικροθρεπτικά, αλλά και μακροθρεπτικά συστατικά καλής ποιότητας, όπως  υδατάνθρακες για ενέργεια στην άσκηση,   πρωτεΐνες για την ανοικοδόμηση  και σωστή ανάπτυξη των μυών καθώς και τα καλά λίπη, τα οποία είναι δομικά συστατικά των κυττάρων, βοηθούν στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς, καθώς και στην  απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό μας. Έτσι λοιπόν σε ότι αφορά την διατροφή  είναι εύκολο να κατανοήσουμε πως ακόμα και αν είμαστε το καλύτερο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί, χωρίς τα κατάλληλα καύσιμα , τα σωστά service και την σωστή λειτουργία της μπαταρίας,  δεν θα μπορούμε να παράγουμε και το ανάλογο έργο.

 Ο  Ιπποκράτης υποστήριζε πως η τροφή μπορεί να μας σώσει ή και να μας σκοτώσει.  Με βάση την  ιπποκρατική ιατρική , παρατηρούμε  πως δεν αρκεί να τρώμε μόνο  σωστά για να είμαστε υγιής, αλλά θα  πρέπει και να αισθανόμαστε και λίγο πόνο κατά την φυσική μας δραστηριότητα, δηλαδή να ασκούμαστε ακόμα και αν υποφέρουμε και λίγο σωματικά.

Υποκατάστατα γεύματος

Τα υποκατάστατα γεύματος βοηθάνε τα άτομα ώστε να καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες σε ό,τι αφορά την άμεση και σωστή πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος είναι πραγματικά περιορισμένος . Ένα από υποκατάστατα γεύματος για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό που ξεχωρίσει είναι το  Herbalife24® Formula 1 Sport Πρωτεϊνούχο Ρόφημα με Γεύση Vanilla Cream της σειρά αθλητικής διατροφής Herbalife24®, η οποία  θα ανεβάσει επίπεδο στις επιδόσεις σας.

Η σειρά αθλητικής διατροφής Herbalife24® αποτελείται από τις υψηλής ποιότητας πρωτεϊνικές επιλογές με 6 διαφορετικά προϊόντα τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω προϊόντα:

  • Herbalife24® Formula 1 Sport Πρωτεϊνούχο Ρόφημα με Γεύση Vanilla Cream
  • Herbalife24® Hydrate Ποτό Ηλεκτρολυτών με Γεύση Πορτοκάλι, Herbalife24®
  • Herbalife24® CR7 Drive Αθλητικό Ρόφημα με Γεύση Acai Berry
  • Herbalife24® Rebuild Strength Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Αποκατάστασης με Γεύση Σοκολάτα
  • Herbalife24® Rebuild Endurance Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Αποκατάστασης με Γεύση Βανίλια
  • Herbalife24® Prolong Ρόφημα Υδατανθράκων/ Πρωτεΐνης με Γεύση Εσπεριδοειδών

για να καλύψουν τις ατομικές σας ανάγκες σε επίπεδο άθλησης, προπόνησης και αποκατάστασης.

Τέλος, το προϊόν Lift Off® - Αναβράζον Ενεργειακό Ποτό με Γεύση Λεμόνι αποτελεί την ιδανική λύση σε άτομα που θέλουν να αντικαταστήσουν τα ανθρακούχα ζαχαρούχα ποτά, τα οποία περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το Liftoff είναι ένα αναβράζον ενεργειακό ποτό χαμηλό σε θερμίδες, που περιέχει φυσική καφεΐνη από το φυτό γκουαρανά . Με μόλις 10 θερμίδες ανά μερίδα, το Liftoff είναι ένα σπουδαίο και υγιεινό υποκατάστατο για οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Γράφει ο Γιώργος Τζάνος

Απόφοιτος γυμναστής ΤΕΦΑΑ και τελειόφοιτος στο τμήμα επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας.

Παγκόσμιος πρωταθλητής και αρχηγός της εθνικής ομάδας καράτε

Για περισσότερες πληροφορίες:www.tzanoskarate.com                                                                                                                          

Instagram profile: geo.tzanos

Τα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά μέσω των Ανεξάρτητων Συνεργατών Herbalife Nutrition.

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy